NL | FR
Modern cardiology in the picture
  • Marc Claeys

Moderne cardiologie was het thema van het jaarlijks congres van de Belgische Vereniging voor Cardiologie. Het congres dat plaatsvond op 8-9 februari in het hart van Brussel (en van Europa) is het orgelpunt van maandenlang voorbereidend werk, verricht door de leden van het bestuur en de verschillende wetenschappelijke werkgroepen.

Met enige trots kunnen we stellen dat het congres een groot succes werd met een opkomst van rond de 900 artsen waarmee de stijgende trend van de vorige jaren werd doorgezet.

Moderne cardiologie is geen 'fancy show' van enkele hightech snufjes, maar het is toekomstgerichte cardiologie. Meer dan ooit worden we geconfronteerd met een toename van cardiovasculaire aandoeningen t.g.v. van de vergrijzing van onze bevolking. Daarnaast hebben de successen in de acute behandeling van cardiale pathologie ertoe geleid dat vele patienten in het traject belanden van chronische cardiale pathologie (bv. hartfalen).

Het is onze overtuiging dat innovatie van primordiaal belang is om de epidemie aan hartkwalen op te vangen. De ontwikkeling van de percutane behandeling van kleplijden, de toepassing van telemonitoring, de ontwikkeling van efficiënte en veilige ontstollingsmiddelen of middelen om de risicofactoren onder controle te krijgen (cf. PCSK9-inhibitoren) zijn maar enkele voorbeelden van de moderne cardiologie. Zij zullen niet alleen de kwaliteit van leven verbeteren maar kunnen ook het ziekteproces gunstig beïnvloeden (soms zelf terugschroeven). Daarnaast blijft het cruciaal dat 'evidence based medicine' toegankelijk is voor alle burgers van het land en dat elk hospitaal (groot of klein) cardiologie beoefent in regel met de Europese richtlijnen, want dit is de beste garantie dat de globale cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit kan dalen, zoals recente gegevens uit grootschalige Zweedse registraties hebben aangetoond. Dus moderne cardiologie impliceert ook het wegwerken van 'ongelijkheid in behandeling'. In die zin is educatie en informatieoverdracht een cruciaal onderdeel van de missie van de Belgische Vereniging van Cardiologie. Maar daarnaast moeten we ons realiseren dat innovatie niet mogelijk is zonder onderzoek en dat innovatieve successen maar het topje van de ijsberg zijn. Het harde en vaak frustrerende werk van de onderzoeker gebeurt in de schaduw van deze innovatieve successen.

Het onderzoekswerk wil de Belgische Vereniging van Cardiologie valoriseren en stimuleren. Om deze reden hebben we een nieuwe werkgroep opgericht rond basis cardiovasculair onderzoek. Deze wetenschappelijk werkgroep, die zal geleid worden door Sandrine Horman (UCL), zal het experimenteel en translationeel onderzoek in België meer stimuleren en deze werkgroep is dan ook een ideaal platform voor netwerking tussen de verschillende PhD-studenten in België.

Er is heel wat researchpotentieel in België, maar de beschikbare middelen zijn beperkt. Daarom hebben we tijdens het congres de 'Belgian Heart foundation' gelanceerd. Dit is een hartstichting met als doel het stimuleren van onderzoek in het cardiovasculaire domein. Hiertoe zullen prijzen worden uitgereikt om wetenschappelijke prestaties te belonen, maar ook om nieuwe projecten financieel te ondersteunen. Voor het genereren van de fondsen richten we ons niet alleen naar de industrie, maar ook naar de globale bevolking. In die zin is een attractieve website (www.belgianheartfoundation.be) ontwikkeld en hebben we contact met de Belgische Cardiologische Liga om een nationale campagne op te zetten (cf. bestaande campagnes zoals Kom Op Tegen Kanker).

Tot slot omvat moderne cardiologie ook een multidisciplinaire aanpak die de grenzen van het hospitaal overstijgt. Samenwerking met de huisarts en met andere specialisten is noodzakelijk. In die zin zorgen de plannen van de regering rond hospitaalnetwerken voor een 'gezonde' dynamiek. Het kan echter niet de bedoeling zijn om hiermee het budget van cardiologie te doen verminderen. Rationalisatie is op zich verdedigbaar, maar de besparingen die hiermee bereikt worden, moeten aangewend worden om de moderne cardiologie toegankelijk (en betaalbaar) te maken voor alle burgers in België. Hier is zeker nog een weg af te leggen en we willen vanuit de Belgische Vereniging van Cardiologie dit proces mee helpen sturen en zeker mee bewaken. Het worden dus weer boeiende maanden en jaren!

Niets van de website mag gebruikt worden voor reproductie, aanpassing, verspreiding, verkoop, publicatie of commerciƫle doeleinden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Het is ook verboden om deze informatie elektronisch op te slaan of te gebruiken voor onwettige doeleinden.